För flera år sedan började tanken på en bistro med sittande gäster inne i butiken där man kan servera street food. Idag invigdes den under känslofyllda glädjeyttringar.
Det gamla pantrummet har omvandlats till en bistrorestaurang med 50 sittplatser och 100 kvadratmeter med en inredning som påminner om en lyxigare hotellounge. Där kommer att en stor meny med italiensk pizza, öl och vin, asiatisk papayasallad, koreansk biffsallad, burrito bowls och mycket mer att serveras.
Vilka ska handla där?
-Vi tänker att det blir som en nära kvarterskrog för många, men när du är och handlar kanske man tar med sig någon take away hem. Vi har öppet mån-sön 11-21, så vi täcker in lunch-, och kvälls- och fikagäster på eftermiddagen. Det är snabbt och enkelt, bra parkeringar och man kan sitta med sina vänner och ha ett ”gött” häng, berättar Martina Andersson som är av de tre syskon stått bakom satsningen.
-Huvudinspirationen har vi hämtat från London där street fooden är bäst i världen. Vi hade hela familjen i London och har haft flera kockar med oss på resan, berättar Martina..
Hon fortsätter:
-Vi har under Matfestivalen i Skövde serverat våra hamburgare fyra år i rad och det har varit en jättesuccé. Då har folk ofta sagt att vi borde servera dom i vår butik, så efterfrågan finns och de är ett självklart inslag på vår meny, berättar Martina Andersson, ICA Kvantum Skövde.
Investerat över fem miljoner kronor
Vi har köpt in ugnar, stekbord, teknik och har anställt 10 personer. Så det är en stor satsning, berättar Martina.
-Sen är fördelen med att ha ett stort skafferi (butiken, red anm) är att vi kan vara flexibla och ändra menyn när vi känner för det, berättar Sofia.
Släkt med ICA-traditioner
Det är alltså de tre syskonen Martina, Sofia och Therese som mer eller mindre driver butiken och som helt håller i denna nysatsningen. De är döttrar till Urban Andersson, som är butiksägare.
Man märker tydligt hur känslosamt det är för de inblandade med satsningen som pågått under flera års tid.
Blir det mycket matprat?
-Vi är väldigt tajta som familj, men när vi har våra egna familjer försöker vi undvika matpratet, men brinner man för det blir det som en livsstil, skrattar Martina.
Namnet på bistrot är ’Urban Bistro’ vilket är en hyllning till vår pappa, säger de nästan samtidigt i kör.
-Jag har bett mina döttrar att göra mig överflödig i firman. De har fått fem år på sig och nu har det gått fyra, berättar Urban stolt.
Lanserar en app för förbeställning
Om några veckor ska man kunna ladda ner en app för att göra beställningen när man exempelvis är på sitt jobb och betala i förväg. Sen hämtar man maten när det är klart eller när man är på väg hem.