Barn- och utbildningsnämnden har beslutat att anta en reviderad modell för fördelning av resurser inom förskola och skola.
Resursfördelningsmodellen ska ge ekonomiska förutsättningar för en likvärdig skola och bygger på antal barn och elever, socioekonomiska och strukturella faktorer samt det enskilda barnets/elevens behov.
Inför varje kalenderår beslutar barn- och utbildningsnämnden om ersättningar till förskolor, grundskolor och gymnasieskolor i kommunens egen regi samt till de fristående huvudmännen.
– Varje år ser vi över resursfördelningsmodellen så att vi utifrån nya förutsättningar landar rätt i fördelningen av våra resurser. Det är ett viktigt arbete som ska bidra till att vi når en högre måluppfyllelse, säger Anders Karlsson (M), ordförande barn- och utbildningsnämnden.
Inför 2022 har flera förändringar i modellen gjorts. Bland annat får gymnasieskolan en ny resursfördelningsmodell vilket innebär en förändring avseende anslagsfinansierade kostnader och kostnader som finansieras med grundbelopp.
Förändringen innebär en likriktning mellan förskola, grundskola och gymnasieskola. Även gymnasiesärskolan får en ny resursfördelningsmodell som finansieras med grundbelopp medan grundsärskolan får en ny ersättningsmodell för integrerade elever. Det tillkommer även ett nytt resursbidrag för elever som läser nationell idrottsutbildning eller lokal idrottsutbildning inom gymnasieskolan.