Genom matlagningsprojektet ”Under ytan till grytan” har WIN WIN Award förenats med Coop Väst och Skövde kommuns måltidsavdelning som samarbetspartners.
Detta i en gemensam strävan efter att väcka intresse för hållbar akvakultur, det vill säga all form av mat, hållbart odlad under vattenytan. Nya spännande recept har tagits fram med framförallt tre råvaror i fokus – Clariasfärs från Gårdsfisk samt tång och musslor.
Den 1 september kommer projektet att ”sjösättas” i fem av kommunens restauranger samt i Stora Coops butik i Skövde.
Målet med projektet är att en lockande, innovativ, hållbar och god sjömatsmeny ska erbjudas Skövde kommuns invånare samt i form av en receptsamling för hemmabruk som kommer publiceras i flera kanaler, däribland i Skövde kommuns kokbok #MaträttSkövde – en kokbok av proffs (skovde.se) Projektet kommer dokumenteras, filmas och spridas brett i olika forum för att inspirera och öka medvetenheten kring frågan om hållbar akvakultur för framtidens näringsförsörjning. Målet är att fler ska bli inspirerade till att konkret inkludera hållbar akvakultur i sitt liv och näringsintag och ytterligare öka Sveriges självförsörjningsgrad.
Fakta:
Hållbar Akvakultur
Akvakultur är odling av vattenlevande djur och växter som fiskar, musslor, kräftdjur och alger. Dessa är enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO nödvändiga för att klara att tillgodose näringsbehovet hos världens snabbt växande befolkning. Akvakultur ökar redan snabbt och uppskattningsvis tre miljarder människor får idag minst 20 procent av sina nödvändiga näringsämnen från sjömat, som oftast har stora fördelar ifråga om såväl hälsa som miljö.