Skövde klättrar i Svenskt Näringslivs undersökning över det lokala företagsklimatet.
I resultatet som släpptes under onsdagen ökar Skövde från plats 71 till plats 50.
– Stort grattis till Skövde kommun och ett fint resultat. Kommunen har ett strukturerat näringslivsarbete med en stabil grund där fokus ligger på att vilja förbättra och förstå vad företagen efterfrågar, vilket vi nu ser resultatet av. Utmaningen framöver blir att hitta ännu tydligare former för dialog och samverkan med näringslivet, säger Jessica Tengeland, områdesansvarig i Skaraborg för Svenskt Näringsliv.
Varje år mäter Svenskt Näringsliv drygt 30 000 företags upplevelser av att driva företag i sina respektive kommuner. Svaren från enkäten, som gjordes våren 2022, ger en bild av hur företagsklimatet uppfattas av företagen. Dessa räknas samman med fem statistikfaktorer till en ranking som gör det möjligt att jämföra Sveriges 290 kommuner. Och när företagen i Skövde har fått sätta betyg på företagsklimatet visas en förbättring inom flera områden.
– Ett bra företagsklimat ligger till grund för att nya företag startar i vår kommun, men det är också en förutsättning för att våra befintliga, livskraftiga aktörer ska kunna växa och utvecklas, säger Ramona Nilsson, näringslivschef i Skövde kommun. Målet är att vara på plats 30 i Sverige och vi arbetar aktivt mot detta mål. Ett bra företagsklimat är avgörande för Skövdes tillväxt och är en högt prioriterad fråga.
Arbetet för att nå topp 30 har fått ett rejält omtag så här efter pandemin, då möjligheten till att träffas fysiskt för en nära dialog är möjlig igen. Uppstarten har skett genom att en workshop har hållits där Skövde kommun tillsammans med Näringslivsforum i Skövde bjöd in alla företag i kommunen för att hjälpa till med att prioritera vilka punkter som är viktigast för näringslivet. Till detta kommer man komplettera med djupintervjuer för att få ett ännu bättre underlag att jobba med.
– I årets undersökning har vi förbättrat oss på flertalet punkter, vilket är glädjande. Företagen ger bland annat kommunen bättre betyg vad gäller service och bemötande, rimliga handläggningstider och dialogen mellan företag och kommunledning. Det visar att det jobb som vi har lagt ner har gett resultat. Att jobba med företagsklimat är ett långsiktigt arbete och vi tar små steg åt rätt håll, fortsätter Ramona Nilsson.
Ett annat viktigt steg som har tagits för att möta Näringslivets behov är ett program för hur Skövde skall arbeta med att attrahera personer med spetskompetens till Skövde för att möta den kompetensbrist som finns idag och som spås bli än mer utmanande för företagen i framtiden. Programmet är ett gemensamt arbete utfört av Skövde kommun med stöd i det lokala näringslivet.
Men trots positiva besked ser man också förbättringsmöjligheter i resultatet.
– Vi måste hela tiden jobba med att förbättra vårt företagsklimat och vi behöver få till mer samarbetspunkter med våra företag för att fortsätta vår utveckling. Vi har fångat upp viktiga områden såsom hur företagen nås av viktig information och den lite större frågan som gäller tillgång till relevant kompetens, berättar Ramona.