Utmärkelsen ’Årets stadskärna’ är något som Skövde hade planerat att delta i för 2020. Utmärkelsen utses annars årligen av organisationen ’Svenska stadskärnor’.
Flyttas fram
Det medför att ansökan som Skövde skickat in till utmärkelsen istället gäller för 2021. Inom ramen för projektet Skövde city 2020 skickades en ansökan till årets stadskärna in i början av året från Skövdes samverkansplattform för utvecklingen av Skövdes stadskärna.
Samverkansplattformen består av representanter från Skövde kommun, Skövde cityförening, organisationer och företag som verkar i stadskärnan.
På grund av pandemin har organisationen Svenska stadskärnor beslutat att ställa in året utmärkelse och det betyder att Skövdes ansökan kommer upp för granskning av juryn först nästa år.
-Det är klart att det känns tråkigt, men vi arbetar på under rådande förhållanden med fortsatt samverkan och samsyn i city, säger Maria Leo som är projektledare för Skövde city 2020.
Projektet Skövde city 2020 löper året ut och när projektet är slut ska arbetet i de grupperingar som skapats under projekttiden fortlöpa som ordinarie verksamhet både hos kommunen, företag och organisationer.
I den rådande situationen blir det än viktigare att vi hittar varandra och drar åt samma håll i vår stadskärna, säger Maria Leo som konstaterar att de nätverk som bildats under projektet fortsätter sitt arbete.
Att vinna utmärkelsen årets stadskärna betyder att det arbete som är gjort i en stad för att skapa ett långsiktigt utveckling anses vara hållbart och framåtskridande. Utmärkelsen kan ses som ett ” med bedöm godkänt” för förändringsarbetet av en stads centrum och skapar både uppmärksamhet och stolthet.
-För oss i projektet är det resan som är målet, att vi fortsätter att utveckla stadskärnan efter de behov vi ser finns. Inför nästa års utmärkelse kommer vi ha möjlighet att uppdatera ansökan med de arbete som sker nu under 2020 och rådande omständigheter, säger Maria Leo.
I ansökan lyftes fram de fysiska förändringar som skett i Skövdes stadskärna de senaste åren, som ombyggnation av Hertig Johans torg och gata, de flertalet nyetableringar av restauranger och de nya evenemang som tillkommit de senaste åren som Skövde city Run, men framförallt de grupperingar som skapats så att kommun, företag och organisationer möts och delar visionen om ett levande stadskärna, ett arbete som fortsätter.
-Vi har kommit lång i Skövde och det finns många positiva krafter, konstaterar Maria Leo.