Nio europeiska länder har de senaste två åren arbetat i projektet BaltSe@nior 2.0 med att skapa innovativa demomiljöer och trygga lösningar för äldre personer. Nu avslutas projektet och Högskolan i Skövde bjuder in till konferens med bland annat riksdagsledamot Barbro Westerholm som en av talarna.
En av de stora utmaningarna för Europa är den ökande åldrande befolkningen och en minskande andel arbetsföra personer. I Interreg Baltic Sea-projektet BaltSe@nior 2.0 förenas olika aktörer inom kommuner, region, myndigheter, näringsliv, universitet och organisationer från nio olika länder. Parterna arbetar tillsammans för att skapa innovativa demomiljöer och lösningar för smarta, trygga och säkra inom- och utomhusmiljöer för äldre personer.
Skaraborgs Hälsoteknikcentrum, SHC, vid Högskolan i Skövde är BaltSe@nioR2.0s hemvist och demomiljö i projektet. På SHC samarbetar och engageras olika aktörer i samhället genom projektet. Genom ett ökat fokus på produkter, metoder och tjänster kan smarta ändamålsenliga och tillgängliga lösningar skapas för att förbättra livskvalitet och livsvillkor för äldre personer.
Visning för allmänheten vid Skaraborgs Hälsoteknikcentrum
Efter tre år avslutas nu EU-projektet BaltSe@nior 2.0 med en tre dagars konferens på Högskolan i Skövde. Under måndagen 13 december och tisdagen 14 december visas demoarenan Skaraborgs Hälsoteknikcentrum som tagits fram i projektet.
– Visningen riktar sig främst till äldre personer men även andra intresserade är välkomna att kontakta Högskolan för ett besök. Under konferensens sista dag, onsdag presenteras projektets resultat och alla är välkomna att anmäla sig. Alla som är intresserade av projektet oavsett ålder och verksamhet är välkomna att kontakta mig för ett besök under konferensdagarna i Skaraborgs Hälsoteknikcentrum, berättar Catharina Gillsjö, biträdande professor i omvårdnad och ansvarig för BaltSe@nior 2.0 och SHC vid Högskolan i Skövde.
Riksdagsledamot talar på konferensen
Barbro Westerholm, riksdagsledamot med särskilt intresse för äldre personers livsvillkor och livskvalitet är huvudtalare och inleder konferensen onsdagen 15 december. Under konferensen, som sker både på plats och via zoom, summeras BaltSe@nioR 2.0 av Beata Fabisiak, assisterande professor vid Poznan universitet i Polen, som är koordinator av projektet. Deltagande partner i projektet kommer att presentera sina demomiljöer samt de prototyper som utvecklats inom området design och digitala lösningar. Det presenteras olika prototyper som till exempel smarta möbler och aktivitet med VR-glasögon samt workshoppar och test.
– Vi är väldigt glada att Barbro Westerholm inleder konferensen som huvudtalare. Barbro har ett särskilt intresse och engagemang i äldre personers livsvillkor och livskvalitet. Denna inriktning är kärnan i det som genomförts i projektet BaltSe@nioR2.0s, allt för att underlätta äldre personers livssituation för ökad hälsa och välbefinnande. Det är ett omfattande program med många intressanta presentationer från projektet där även deltagare i aktiviteter berättar om sina erfarenheter. Vi hoppas också att det finns intresse att besöka Skaraborgs Hälsoteknikcentrum för att ta del av projektets resultat. Förhoppningen att konferensen ska bidra till ett ökat fokus på att underlätta äldre personers livssituation, säger Catharina Gillsjö.