Under 2021 ansökte vård- och omsorgsnämnden i Skövde om prestationsbaserade statsbidrag för att minska andelen timanställningar inom äldreomsorgen och öka bemanningen av sjuksköterskor inom särskilda boenden.
Totalt var 16,9 miljoner kronor anvisade till Skövde kommun om man uppfyllde villkoren. I juni i år fick nämnden beslut om att man tilldelats mer än dubbelt så mycket pengar, totalt 35,5 miljoner kronor. Statsbidraget får användas under 2022 och 2023.
Förutsättningen för att få statsbidragen var att man kunde visa en förbättring mellan vissa angivna mättidpunkter under 2021 eller att man kunde visa att man från början hade en god nivå.
Vid återrapporteringen av minskning av andelen timanställda inom äldreomsorgen kunde förvaltningen inte redovisa en minskning. Med mättidpunkter 2021 under pandemin och stort behov av vikarier redovisades en ökning av antalet timanställda. Däremot var ett annat villkor för tilldelning av statsbidraget att man redan hade en god nivå. I denna del uppfyllde Skövde kommun Socialstyrelsens uppställda krav, vilket många kommuner inte gjorde. Det innebär att Skövde kommun tilldelades en betydligt större del av det totala statsbidraget än anvisat och har fått nästan 29 miljoner kronor.
— En anledning till att kommunen låg på en god nivå i utgångsläget är att vi har jobbat med rätten och möjligheten till heltid inom sektor vård och omsorg. Alla som vill får en heltidsanställning och den ”överkapacitet” som ibland skapas används som vikarier i egen eller andras verksamhet (s.k. resurspass) och innebär därmed ett lägre behov av timanställda, säger Theres Sahlström (M), ordförande vård- och omsorgsnämnden i ett pressmeddelande.
Vid återrapporteringen av öka bemanningen av sjuksköterskor på särskilda boenden kunde vård- och omsorgsnämnden redovisa en liten utökning av antalet sjuksköterskor under mätperioden. Även här har Skövde kommun en god nivå i förhållande till uppställda krav och har tilldelats mer pengar än initialt anvisat, totalt 6,6 miljoner kronor.
— Det är roligt att få ett kvitto på att Skövde kommun bedriver en verksamhet med kvalitet. Vi tilldelades dock mycket mer pengar än vi hade förväntat oss. Det är en utmaning att hantera tillfälliga statsbidrag av denna storlek. Planeringsförutsättningarna blir ryckiga då förstärkningen bara kommer att finnas under 2022 och 2023. Jag hade hellre sett lite mindre bidrag långsiktigt. Det är svårt att lägga tillfälliga statsbidrag på personalförstärkningar som sedan måste tas bort när statsbidraget upphör.
— Under 2022 har sektor vård och omsorg startat flera projekt med fokus hälsa och arbetsmiljö. Detta statsbidrag skapar möjlighet att både bredda och förlänga dessa projekt. Vidare kommer utökade möjligheter till kompetensutveckling undersökas och vi kommer även se över möjligheter till upprustning av miljöer och inventarier.