Hej Tibro. Det är namnet på det konstverk som kommer att pryda rondellen mellan väg 49 och Fågelviksleden nästa sommar.
Hej Tibro är ett konstverk som kommer att bestå av utsträckta välkomnande händer tillverkade i cortenstål. Det blir cirka 8 meter i diameter och som högst 4 meter, vilket gör det till Tibros största konstverk hittills. Mellan händerna och fingrarna ska det att sitta ljuscirklar. De kommer att fungera som riktmärken, som syns på håll när det är mörkt och som binder samman skulpturen till en helhet.
Symbol för hantverk, samverkan och gemenskap
Konstnären Birgitta Muhr berättar om uppdraget och den valda utformningen:
Uppdraget var att göra en konstnärlig utsmyckning i den aktuella rondellen som ska sända ut tydliga signaler om Tibro. Vi fick en jättebra genomgång av kommunen om det som är typiskt för Tibro och med det som grund förstod jag att det här med hantverk, samverkan och gemenskap är nyckelord. Jag har försökt få in det i den här skulpturen genom att det är händer som dansar med varandra
, klarlägger hon.
Hållbart material med varma färgtoner
Birgitta har valt att tillverka rondellskulpturen i cortenstål eftersom det är ett hållbart material med en varm färgton som kan skifta i orange, rött och brunt.
Cortenet har jag ju valt för de varma tonerna som det har för att det ska kännas lite växtlikt på platsen i den här gröna miljön. Det kan också som en lite kall och hård miljö under vissa tider på året och då hoppas jag att det här ger lite värme
, säger hon.
Tvärslåar ger extra stabilitet och liv
Hon fortsätter att berätta om utformningen av konstverket:
Jag har valt att sätta tvärslåar mellan de två sidorna av skulpturen för att jag ville få lite kropp i formen. Annars blir det för tunt för platsen för den är ganska stor, en stor miljö.
Hon utvecklar resonemanget:
Har man för tunna material är det svårare att få det att synas, men om jag lägger i sådana här tvärslåar så blir det som ett balksystem, kan man säga, och då blir det både stabilt och synligt. De här tvärslåarna kommer jag också att laborera fram hur många de ska vara och hur tätt de ska sitta. På vissa ställen behövs det mer och på andra mindre. Så det kommer att bli ett levande mönster mellan skulpturens båda sidor, som jag hoppas också ger extra liv åt den.
Präglas av rytm och lekfullhet
Birgitta Muhr är född den 4 mars 1961 i Sundsvall. Hon bor och verkar i Stockholm. Birgitta arbetar mycket med offentliga verk, inte minst i skol- och förskolemiljöer.
Att det nya konstverket i Tibro får formen av dansande händer är inte så konstigt. Dels är händerna en tydlig symbol för skapande och samverkan, dels knyter de an till några av de bärande elementen i Birgittas konstnärsskap.
Jag har ganska mycket förankring i musik i mitt konstnärsskap. Men jag jobbar med rytmer som har mer koppling till dans än till ljudbilder. Dessutom är leken viktig. Det måste finnas liv i ett konstverk och det kan man komma åt på ett väldigt subtilt sätt med lek. Det ska klicka till lite grann. Det ska bubbla lite någonstans
, säger hon.
Utställning om konstverket på biblioteket
Det nya konstverket planeras sättas på plats under försommaren 2023. I början av mars kommer det att presenteras lite närmare i en utställning i Tibro Biblioteks foajé.