I december 2020 tog kommunstyrelsen i Tibro beslut om att följa den regionala handlingsplanen för suicidprevention för 2020–2025.
Ett av delmålen i kommunens egen handlingsplan är att öka kunskapen om psykisk ohälsa och suicid, d v s självmordstankar, självmordsförsök och självmord.
Som ett led i det arbetet har kommunledningen fattat beslut om att alla medarbetare och chefer ska genomföra en obligatorisk utbildning i hur man bemöter och samtalar om psykisk hälsa.
– Det här är första steget i en långsiktig satsning som sker på initiativ av folkhälsorådet i Tibro. Vi hade en temadag om det här ämnet i maj förra året som väckte tankar om hur vi alla ska kunna bidra till att våga mötas i det som är svårt, säger kommunalrådet Rolf Eriksson, som är ordförande i folkhälsorådet i ett pressmeddelande.
Utbildningen ”Våga mötas i det som är svårt” kommer att genomföras vid sex tillfällen under våren och vid ytterligare ett tillfälle i september. Alla medarbetare och chefer ska anmäla sig till ett av dessa tillfällen. Det första kurstillfället äger rum på måndag, den 7 mars. Även de förtroendevalda kommer att få utbildning i ämnet.
De som håller i utbildningarna är socionomen Somaya Ghanem, som arbetar på organisationen BRIS, Barnens rätt i samhället, och överläkaren Ullakarin Nyberg, som arbetar på Norra Stockholms Psykiatri och bedriver forskning, föreläser, skriver böcker och har en egen podd i ämnet psykisk hälsa.