Allt fler lantbrukare vill investera i gårdsbiogasanläggningar för att producera el, vilket är en åtgärd som sedan årsskiftet kan beviljas stöd från Klimatklivet.
Mellomgården i Götene kommun är ett lantbruk som nyligen fått stöd från Klimatklivet för att investera i en gårdsbiogasanläggning som producerar el och värme. Substratet utgörs mestadels utav gödsel från den egna gården som produceras till gas i en rötgaskammare. Därefter omvandlas gasen till el via en förbränningsmotor. Värmeförlusten används som uppvärmning till djuren.
Peter Karlsson som driver lantbruket Mellomgården säger att det är de höga elpriserna som har gjort att de satsar just nu. Att det finns ett bidrag att söka är också en viktig drivkraft till att ställa om och minska klimatavtrycket.
Även Onsjö Lantbruk i Vara kommun har nyligen fått beviljat stöd från Klimatklivet. Likt Mellomgården kommer deras biogasanläggning producera el och värme och den rötade gödseln kommer användas till växtodling.
Fakta om Klimatklivet
Stöd från Klimatklivet beviljas till de åtgärder som ger störst minskning av växthusgasutsläpp per investeringskrona. Sedan starten 2015 har Klimatklivet fördelat 12 miljarder kronor till företag, organisationer och kommuner som ansökt om stöd för klimatinvesteringar. För 2022 är anslaget för Klimatklivet 2,7 miljarder kronor. Fram till och med 2026 finns ytterligare medel.
Mer information om Klimatklivet finns på Naturvårdsverkets hemsida.